Bendera Putih

Gelap . aku tak nampak cahaya . aku tak nampak ada yang hulur tangan .

yang lain semua senyum lebar-lebar dengan keputusan flying colours gitu . apelah nak dibanding dengan aku yang bodoh-bodoh ni . tak setanding .

aku rasa malu dengan sekeliling . malu dengan diri sendiri . aku dah kata dulu , aku tak ada masa depan . bukan aku bermulut masin , tapi aku sendiri tahu hakikat hidup aku , memang betul aku cakap , aku tak ada masa depan . aku dah mati akal . aku dah letih menangis .

aku dah tak percaya kata-kata , ' setiap usaha ada hasilnya ' . sebab Tuhan tak berkat aku , sebab tu aku tak berjaya . aku tahu .

kecewa .

kali ni aku betul-betul kibar bendera putih .

11 comments:

Anonymous said...

sabar ja

Anonymous said...

Salam.

I might be not the one yang layak advice you on this matter, as we dont really know each other pun, but i think i should say it jugak.

the life ends when you stop trying to overcome your obstacles. maybe you are not having a gud grade this time, but it doesnt mean that your life has ended. Sometimes, life knocks us down to build us up.

Think about your future self on seeing herself as a living junk disebabkan u give up selepas tewas harini.

Langit tak selalu cerah. Ingat tu, kita perlu rasa pahit kehidupan untuk menghargai kemanisan kejayaan tu sendiri.

Aku rasa, kau patot terima kegagalan kau masakini dan convert it as a spirit lifter to achieve new kind of achievement.

Kejayaan hari ni tak menjamin kejayaan maasa hadapan, dan kegagalan hari ini bukannya bermaksud gagal untuk selamanya.

Anyway, you have the brain, but you always think in a negative side. Try to think positive in your life. You will see that your life is not that sux compared with others.

You may persoalkan aku, apa je yang aku tau pasal apa yang kau rasa? Believe me, aku pun pernah rasa jugak kecundang dalam peperiksaan major.

Bukan semua yang kau rasa buruk dalam hidup kau tu satu musibah, dan tak semua kejayaan kau kecapi itu baik untuk diri kau. It may leads to riak, ujub dan takbur.

Mark my words, your life is going to be much better when you stand back on your feet, berusaha lebih keras dan buktikan that you are a worthy rival among your friends.

-Tulus ikhlas, a mutual friend from the past

Anonymous said...

saba ye .

arep ismail said...

bodoh tak mesti tak pandai . gagal tak mesti kau tak punya masa depan yang cerah . kau cuma perlu sabar dan doa pada Dia .

Anonymous said...

sabar ja. takmau la mcm ni.

Syaza Shaker said...

Aku sokong apa Anonymous celoteh pada kau Jaja.Every single of his/her words sangat benar.Salah anggapan kau kalau kau fikir kau gagal skarang, kau hilang masa depan.Bangun Jaja bangun !

pencaci jalanan said...

umur muda lagi.takkan dah give up.come on la.malu ngan adik-adik

Anonymous said...

kalau kau kata Tuhan tak berkat kau, then, i'm glad you've met with the major cause.

maka, buatlah Tuhan berkat kau! :)

Anonymous said...

buat tutorial pakai shawl pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

jaja . said...

thankyou semua . korang sangat membantu .

and kepada anonymous terakhir : aku dah try buat video , tapi tak menjadi , quality sangat rendah .

Anonymous said...

everything happens for a reason jaja. God know best. bukan Dia tak berkat kau, jangan pikir mcm tu ok.

:) live life